Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 15. avgust 2022.

Dok se vrtoglavi rast cena nekretnina nastavlja, pravo na dom postaje sve nedostižnije.

Od početka pandemije cene stanova za izdavanje su u neprekidnom rastu. U poslednjih par meseci svedoci smo sve većih poskupljenja, od 30 do čak 70%. Na primer, polovina stanovnistva je u maju ove godine primalo plate manje od 56 hiljada dinara, dok minimalna zarada u avgustu iznosi oko 37 hiljada. U isto vreme, za garsonjeru u Beogradu u proseku potrebno izdvojiti 30 hiljada dinara, a za dvosoban stan i preko 400 eura. Zajedno sa inflacijom, poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, goriva i drugih troškova, radnicima i radnicama je sve teže da sastave kraj sa krajem u obezbeđivanju osnovnih životnih potreba.

Osnovna životna potreba je svakako i krov nad glavom, čije namirivanje zauzima sve veći udeo u minimalnoj potrošačkoj korpi. Gazde opravdavaju podizanje kirija većom potražnjom stanova i spremni su da, zbog mogućnosti da obezbede što veći profit na osnovu posedovanja određene nekretnine koju ne koriste, prepuste stanare, kojima je neophodan dom, tržištu, basnoslovno podižući kirije i pritom ne mareći za ugovore. Odlukama o podizanju krije dodatno otežavaju već težak položaj u kojem se nalaze radnici i radnice koji ne poseduju svoju nekretninu.

Već smo pisali o tome koliko je teško priuštiti kupovinu nekretnine, a sada je sve teže iznajmiti ili ostati u stanu po dogovorenoj ceni. Takođe, novim poskupljenjima su posebno pogođeni i studentkinje i studenti, o čemu smo pisali. Trenutno ne postoji inicjativa koja se bori za bolji položaj zakupaca stanova i regulaciju tržišta.

Pozicija rentijera, koji na osnovu toga što poseduju nekretninu imaju mogućnost da teže što većem profitu, neminovno kreira sukob sa zakupcima, koji zavise od svog rada i prinuđeni su da stanove iznajmljuju. Država nema interes u nalaženju rešenja, te ne postoje ograničenja cena kirija, a to da li će neko završiti na ulici ili morati u kratkom roku da prilagođava svoj život potrebama tržišta zavisi od dobre volje stanodavaca.

U prethodne dve nedelje podelili smo 1012 obroka boranije, makarona sa piletinom i sirom, pasulja, bolonjeza, krompir paprikaša, pirea sa kobasicom, salata, mesnih narezaka, kao i slatkiša, oblandi i štrudlica.

Solidarnost, ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top