Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 19. decembar 2022.

Novi nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima za cilj ima jačanje represivnog aparata države. Predviđa pravo policije da primenjuje silu na demonstracijama na osnovu lične procene, pretrese stanova bez sudskog naloga i davanje statusa ‘policijskog službenika’ civilima koji sarađuju sa organima javnog reda. Takođe se uvodi odredba koja bi biometrijski nadzor učinila zakonitim.

Ova nova prava polako ali sigurno pretvaraju Srbiju u policijsku državu. Ako se novi Nacrt usvoji, pripadnici policije će moći da potiskuju demonstracije bez obzira na to da li bilo koji učesnik krši zakon. Mogli bi da procene da je miran protest ‘opasnost po opštu bezbednost’ i samim tim privode i ispoljavaju fizičku silu nad narodom koji pruža pasivni otpor.

Zakon o pretresu stanova bez naloga krši pravo na privatnost. Status policijskog službenika bi omogućio pojedincima bez obuke da nose oružje i ispoljavaju silu nad narodom. Policija bi imala odrešene ruke da ‘diskreciono’ potiskuje prava naroda u ime države.

Zakon o biometrijskom nadzoru bi uveo pametne kamere na javna mesta. Država tvrdi da bi se prikupljeni podaci koristili samo za pronalaženje izvršioca krivičnih dela. Međutim, nemoguće je imati selektivni i nemasovni nadzor, te bi se svaka osoba našla pod okom kamera u javnosti.

Smatra se da je donošenje ovakvog zakona motivisano željom vlasti da uguši narodne pokrete, aktivizam i slobodnu misao. Davanjem većih ovlašćenja policiji, koja predstavlja silu države nad ljudima koji u njoj žive povećava se represija nad onima koji žele da se usprotive sistemu tako što se njihove aktivnosti kriminalizuju, u želji da se uguši bilo koji potencijalni otpor. Upravo represivnim metodama država teži da održi svoju moć u trenutku kada kvalitet života postaje sve gori za većinu stanovništva.

Prethodni Nacrti koji su pokušali da uvedu ove zakone su povučeni usled pritiska javnosti. Vreme je da im svaka osoba opet pruži otpor.

Solidarna Kuhinja veruje u samoorganizovani otpor kao način da se narod bori protiv represije. Ovi zakoni bi ograničili autonomno delovanje i međusobno udružvanje i tako smanjili moć naroda. Zbog izazova koji nam predstoje, sada je pravo vreme da se izborimo za održavanje ovih prava. U svom zalaganju za slobodno društvo kroz samoorganizovanje pružamo pomoć onima koji najjače osećaju posledice nejednakosti.
Prethodne nedelje smo podelili 490 porcije pilava, sočiva, đuveča, kao i kolača.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top