Solidarna kuhinja: Nedeljni izveลกtaj, 22. avgust 2022.

๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฟ๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ป๐—ถ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ถ๐˜‡๐˜ƒ๐—ผ๐—ฑ๐—ถ ๐—ป๐—ถ๐˜€๐˜‚ ๐—น๐˜‚๐—ธ๐˜€๐˜‚๐˜‡, ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฐฬ ๐—ผ๐˜€๐—ป๐—ผ๐˜ƒ๐—ป๐—ฎ ๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ ๐—ถ ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—ผ ๐—ฏ๐—ถ ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฏ๐˜‚๐—ฑ๐˜‚ ๐—ฑ๐—ผ๐˜€๐˜๐˜‚๐—ฝ๐—ป๐—ถ ๐˜€๐˜ƒ๐—ถ๐—บ ๐˜‡ฬŒ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—บ๐—ฎ.
Prethodne nedelje u ล kotskoj je stupio na snagu zakon kojim su obrazovne ustanove i druge javne institucije obavezne da ลพenama obezbede besplatne higijenske proizvode. Uz zakon kojim su ukinute takse na ove proizvode, ovaj potez je vaลพan korak u borbi protiv menstrualnog siromaลกtva.
Takoฤ‘e, nakon kontinuiranih pritisaka, ล panska vlada je usvojila nacrt zakona kojim su se ลพene izborile da prilikom bolnih menstruacija koriste plaฤ‡eno bolovanje, koje je dostupno u joลก tek nekolicini zemalja.
Ako ste ลพena, gotovo sigurno ste se do sada naลกli u situaciji da vam je druga ลพena pomogla kada pri sebi niste imale uloลพak ili tampon. Drลพava ne poznaje ovaj vid solidarnosti โ€“ trenutno je u Srbiji porez na menstrualne proizvode ฤak 20%.
Primera radi, kupovina dnevnih novina, ulaznica za bioskop, ili pak laptopa ukljuฤuje porez od 10%. Tako ne ฤudi podatak organizacije Gender Knowledge Hub, prema kom ลพene u Srbiji u toku godine u proseku potroลกe preko 6.000 dinara na uloลกke, odnosno gotovo 9.000 dinara na tampone; uz inflaciju, ovi brojevi nastavljaju da rastu.
Uz rastuฤ‡e cene proizvoda, visok porez dodatno stavlja ลพenska reproduktivna prava u zapeฤ‡ak. U sredini u kojoj se menstruacija joลก uvek smatra โ€œprljavomโ€, ลพene koje ne mogu da priuลกte uloลกke ili tampone su primorane da menjaju proizvode reฤ‘e nego ลกto bi trebalo ili koriste zamene, poput vate ili starih komada odeฤ‡e. Oba reลกenja sa sobom nose zdravstvene rizike za veliki broj ลพena i dodatno doprinose problemu menstrualnog siromaลกtva u Srbiji.
Menstruacija je prirodan proces i nije neลกto ลกto neko bira kao deo svoje svakodnevnice. Prema tome, potrebno nam je sistemsko reลกenje koje ฤ‡e ลพenama olakลกati pristup higijenskim proizvodima i ฤistim toaletima, ali i informacijama o reproduktivnom zdravlju i higijeni.
Do tada, Solidarna kuhinja periodiฤno, u skladu sa svojim moguฤ‡nostima, osim hrane, deli i higijenske pakete najugroลพenijima koji obuhvataju i uloลกke jer smo svesni njihove neophodnosti za dostojanstven ลพivot.
Prethodne nedelje smo podelili ๐Ÿฐ๐Ÿฑ๐Ÿฐ ๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ฐ๐—ถ๐—ท๐—ฒ graลกka, pasulja i boranije sa sojom. U nedelju smo delili i lubenicu.
๐—ฆ๐—ผ๐—น๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ป๐—ผ๐˜€๐˜, ๐—ฎ ๐—ป๐—ฒ ๐—บ๐—ถ๐—น๐—ผ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ป๐—ท๐—ฎ!
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top