Grad Beograd mora hitno da pruži zaštitu beskućnicima i beskućnicama u vreme pandemije

U nedelji u kojoj se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, organizacije civilnog društva skreću pažnju na katastrofalan položaj u kom se beskućnici i beskućnice u Beogradu nalaze u vreme pandemije koronavirusa.

Naime, pored isključenosti i odbačenosti iz zajednice sa kojim se beskućnici i beskućnice suočavaju i u redovnim okolnostima, pandemija koronavirusa dodatno je otežala njihov položaj. Nedostatak krova nad glavom, loši higijenski uslovi u kojima žive, nedostatak hrane i odeće u svetlu rizika od zaraze sada su još opasniji.

Sve ovo dodatno komplikuje činjenica da Prihvatilište za odrasla i stara lica od 15. marta do 16. novembra ove godine nije prihvatalo upute centara za socijalni rad u Beogradu kojima se beskućnici upućuju na smeštaj u ovu ustanovu. Prema podacima kojima raspolažemo, u pomenutom periodu Prihvatilište je primilo najmanje 43 uputa za privremeni smeštaj od kojih niti jedan nije realizovan.

Napominjemo i da je nakon intervencije organizacija za zaštitu ljudskih prava u Prihvatilište primljeno nekoliko novih korisnika, kao i da je formiran izolacioni blok sa svega devet kreveta. Pozdravljamo ovaj korak, ali koristimo priliku da istaknemo da Prihvatilište i njegov osnivač, Grad Beograd, što pre moraju pronaći sistemsko rešenje za nedovoljne kapacitete za smeštaj beskućnika i beskućnica kao i za nesmetani prijem svih naših sugrađana i sugrađanki kojima od toga zavisi egzistencija.

U vreme pandemije funkcionisanje institucija od naročitog je značaja, ali nam je više nego ikad potrebna i solidarnost. Zbog toga vas pozivamo da, ukoliko ste u mogućnosti, na adresu ADRA Srbija (Radoslava Grujića 4) odnesete pomoć u vidu odeće, hrane ili novčanih donacija.

Kako bi se pomoglo našim sugrađanima i sugrađankama koji su trenutno bez krova nad glavom, neophodno je sakupiti: većinski mušku odeću (naročito jakne, pantalone, trenerke, dukseve i čarape), i toplu žensku odeću (pantalone i zimske jakne), zimsku obuću, ćebad, vreće za spavanje, rančeve, suvu i konzerviranu hranu i sredstva za higijenu. Moguće je donirati i novac, a broj računa je 265-6030310000270-03.

ADRA Srbija primaće pomoć svakog radnog dana od 7. do 18. decembra između 10 i 16 časova, a kasnije istu distribuirati svim svojim korisnicima i građanima i građankama koji su u stanju potrebe.

ADRA Srbija

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Izlazak

KlikAktiv

Liceulice

Solidarna kuhinja

Združena akcija Krov nad glavom

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top