Solidarna kuhinja: Dvonedeljni izveštaj, 20. mart 2023.

Pre više od dve nedelje, studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu su blokirali prostorije fakulteta u borbi protiv rastućih troškova studiranja i sve manje dostupnosti visokog obrazovanja. Kolektiv Solidarne kuhinje podržava odluku studenata da borbu i nakon prekida blokade nastave po principu direktno-demokratskog odlučivanja i, umesto oslanjanja na pojedinačne predstavnike, omoguće glasu svakog studenta da se čuje.

Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica, smeštaja u domovima i nekontrolisanog rasta cena izdavanja stanova i soba, i fakulteti širom Srbije su odlučili da u narednom periodu povećaju cene školarine. Predložena povećanja idu i do 46% u odnosu na trenutne cene, značajno otežavajući položaj velikom broju studenata i učenika koji svoje obrazovanje žele da nastave posle srednje škole, odnosno da svoje studije privedu kraju.

Sa izglasanim povećanjem od “samo 20%”, Arhitektonski fakultet u Beogradu tako studentima pokušava da nametne novu cenu školarine od čak 300.000 dinara, pravdajući se skupljom strujom i nedovoljnom podrškom od strane države. Međutim, iako važi za najskuplji državni fakultet u zemlji, Arhitektonski fakultet svojim studentima umesto odgovarajućih uslova za učenje nudi hladne prostorije pune vlage, pokvarene utičnice i neispravne toalete. Ovaj fakultet još uvek zahteva od studenata i da sami obezbede opremu za rad i pokriju sve troškove materijala i štampe maketa i radova, koji po ispitu često i prelaze cifru od 100 eura, pa je sasvim logično pitanje–koju svrhu ovaj iznos školarine opravdava?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon što je Savet fakulteta izglasao povećanje školarina, studenti su stolicama i sopstvenim telima blokirali fakultet, ujedinjeni u zahtevu za pravednije uslove studiranja. Tokom dve nedelje koliko je ovaj vid protesta trajao, umesto poziva na dijalog, studenti su doživljavali pretnje profesora i dekana. Nakon što je i Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta nakon pritiska od strane uprave ukinuo podršku ovom vidu protesta, studenti su formirali Plenum i rešili da zajednički donose sve odluke vezane za dalju borbu za bolje uslove studiranja. Nadamo se da će i nakon prekida blokade studenti ostati istrajni.

Nakon prošlogodišnje situacije, kada su studentkinje udruženim snagama ukazale na dugogodišnje seksualno uznemiravanje na fakultetu od strane više zaposlenih, i sada vidimo da nam je zajedništvo neophodno u borbi za svoje interese. U sistemu koji kopa rupe za ljude, a zatim od njih očekuje da ih zakrpe sami, moramo se boriti za bolje uslove rada, dostupno obrazovanje i dostojanstven život!

Prethodne nedelje smo na našem punktu podelili 1316 obroka paste bolonjeze, graška i karija sa povrćem i sočivomm, pilava, pasulja i mesnih narezaka. Uz nedeljni ručak podelili smo i 476 porcije različitih slatkih poslastica kao što su rolati, kuglice, bajadere, čokoladni kolači i oni sa jabukom.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top