Solidarna kuhinja: Izveštaj za april 2024.

Forbs biznis magazin je početkom aprila objavio svoj godišnji spisak milijardera. Sa više imena i većim svotama novca nego ikada pre, ovaj spisak sadrži 2781 milijardera koji zajedno imaju 14.2 billion dolara. To je za 2 biliona dolara i 141 milijardera više nego prošle godine. 

Tokom prethodne godine se kolektivno bogatstvo članova Forbsovog spiska više nego udvostručilo. U istom vremenskom periodu smo videli i na koji način – kroz rast cena životnih namirnica, troškova stanovanja, obrazovanja i lečenja.

Deo bogatstva milijardera očuvan je i smanjivanjem plata gotovo 800 miliona radnika širom sveta, kao i masovnim otpuštanjima. Ova nejednakost nije ništa novo, ali je ove godine postala još očiglednija.

 

Nije iznenađenje to da bogatašima ide sve bolje, bez obzira na ekonomsku krizu u kojoj se pronašao najveći procenat svetske populacije. Eksploatacija koja je u svakoj pori ovog sistema omogućava bogatašima da monopolizuju resurse, steknu nesrazmernu moć i donose odluke koje štete prosečnoj osobi dok omogućavaju da se začarani krug njihovog bogaćenja nastavi.

Umesto besomučnom eksploatacijom radnika i ostavljanjem ljudi bez doma, milijarderi svoje bogatstvo opravdavaju sopstvenim “vrednim radom” i “inovativnim idejama”. Međutim, ne vidimo ništa inovativno u otimanju plata, gušenju sindikata i još bahatijem crpljenju prirodnih resursa. Ekonomska anksioznost, sveopšti pad životnog standarda i sve sumornija budućnost koja nas čeka nam ne daju da slavimo takozvane uspehe oligarhske manjine – naročito kada znamo da su uslovljeni našim siromaštvom.

Svet u kom postoje milijarderi je svet koji ne smemo da prihvatimo. Stvoriti društvo bazirano na solidarnosti zahteva planiranje i raspodelu resursa na način koji bi poboljšao živote svih ljudi, a ne samo tih 0.00003% koji su se našli na spisku.

U Solidarnoj kuhinji nastavljamo da pružamo pomoć lokalnim zajednicama. U predhodnih 8 nedelja smo podelili 4248 porcija bolonjeza, pasulja, karbonare, djuveča, pilava, graška, sočiva, boranije, paste sa pečurkama i sirom, paprikaša i prosa sa povrćem. Takođe smo podelili 72 konzerve nareska, kao i baklave, puding, štrudlice, čaj i limunadu.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top