Solidarna kuhinja: Izveštaj za januar 2023.

Solidarno sa stanarima Geneks kule!

Prodaja Stambeno-poslovnog centra Geneks najavljena je za 6. februar, a stanari kule, zajedno sa komšijama iz bloka i ostalim sugrađanima tim povodom pozvali su na protest. Jedno okupljanje se dogodilo 21. januara, a u najavi je i blokiranje Gazele. Predlog stanara je da kula ne postane privatno vlasništvo strane kompanije, već javni prostor i kulturno-obrazovni centar čija bi vrata bila otvorena svima.

Stambeno-poslovni centar “Geneks”, poznat i kao Zapadna kapija, jedan je od simbola Beograda. Ovaj betonski gigant, visok nešto manje od 120 metara izgrađen je 1980. godine i sastoji se iz dve kule međusobno povezane rotirajućim prstenom s pokretnim podom. Višu, stambenu kulu čini 30 spratova, dok nižu, administravno-poslovnu čini 26 spratova koji su trenutno na prodaju po ceni od 400€/m2.

Sama kula nosi naziv po jugoslovenskom preduzeću GeneralEksport čije su prostorije tokom osamdesetih godina bile smeštene u poslovnoj kuli. Uvozno-izvozno preduzeće Geneks nekada je zapošljavalo 6500 radnika na oko 70 predstavništava u svetu, a u njegovom vlasništvu nalazila se ne samo Zapadna kapija već i brojne druge nekretnine, hotel, umetnička dela, avio kompanija i turistička organizacija. Međutim, sa raspadom Jugoslavije, poput mnogih drugih društvenih preduzeća uništen je i Geneks. Propadanje ovog preduzeća, zajedno sa privatizacijom društvenog stambenog fonda i povlačenjem države ne samo iz obezbeđivanja i raspodele stanova, već i održavanja postojećeg fonda ostavilo je značajne posledice na sam objekat i njegovo okruženje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon neuspelog restruktuiranja kompanije Geneks (2007) u više navrata (2008, 2009, 2010) raspisivani su javni pozivi za prodaju kule. Paralelno sa pozivima za prodaju, Vlada Srbije je početkom novembra 2021, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda donela odluku za utvrđivanje Stambeno-poslovnog centra “Geneks” za spomenik kulture. Međutim, ovaj status ne garantuje zaštitu od spekulacija na tržištu nekretnina, kao ni uvažavanje potreba i dobrobiti stanara stambene kule, bloka 33, ili Novog Beograda. Prodaja kule, sa druge strane, ne garantuje da će stečeni profit biti raspodeljen radnicima nekadašnjeg Geneksa koji potražuju nadoknadu od 200€ po navršenoj godini radnog staža, niti da će novi vlasnik uvažavati potrebe komšiluka. Mnogo je izglednije da će se voditi samo i isključivo logikom kapitala.

Solidarnost, uzajamna pomoć i samoorganizovanje osnovni su principi rada Solidarne kuhinje. Zato podržavamo samoorganizovani otpor prodaji Geneksa i predvanju simbola grada pravo u ruke kapitala.

Ovog meseca smo podelili 1568 obroka bolonjeza, pasulja, sočiva sa mesom, kolača, kao i mesnih narezaka. Za Božić je na meniju bilo pečenje.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top