Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 18. jul 2022.

Borba protiv siromaštva podrazumeva i borbu protiv promovisanja kockanja kao igre i razonode.

Kockanje je u društvu predstavljeno kao zabava, razonoda i igra, uz često ignorisanje činjenice da brzo preraste u bolest zavisnosti koja ne utiče samo na pojedinca, već i na njegovu ili njenu porodicu, ali i na čitavu zajednicu. Ljudi koji imaju problem sa kockanjem su u većem riziku da postanu beskućnici, a kockanje je zastupljeno i kod onih koji se već nalaze u toj situaciji. 

Kockarske korporacije i vlasnici kladionica ulažu ogromne količine novca u marketing koji za ciljnu grupu ima mlade muškarce, kojima u formativnim godinama, za vreme razvoja mozga, kockanje prouzrokuje trajne promene u načinu donošenja odluka, koje se kasnije sve teže leče. Osim toga, kockarska industrija prilikom reklamiranja direktno targetira siromašne, kao i bivše kockare, dodatno produbljujući problem.

U Velikoj Britaniji, na primer, upravo najsiromašnija područja imaju najveći broj kladionica i kockarnica. Online kockanje dodatno produbljuje problem, jer omogućava kockarnicama da imaju pristup još većem broju ljudi, često jako mladim, čime izbegnu roditeljsku kontrolu.

Dok sa jedne strane bukvalno uništavaju živote i razaraju zajednice, kladionice i kockarnice ulažu mnogo da bi izgradile imidž društveno odgovornih kompanija, pa često učestvuju u humanitarnim akcijama. Ne obazirući se na štetu koju čine celom društvu, kao ni na uslove rada koje obezbeđuju radnicima, ove kompanije humanitarnim radom skupljaju poene u društvu i potvrđuju da filantropija služi zaštiti ugleda, a ne rešavanju problema. 

Kladionice imaju cilj da osiguraju profit ne mareći za posledice po društvo. Kako imaju ogromnu finansijsku moć, kockarnice imaju veliki uticaj na državne politike širom sveta i koriste ga da spreče nove politike koje bi mogle da regulišu promovisanje kockanja.

U sistemu koji ostavlja ljude prepuštene same sebi, a u kojem kladionice i kockarnice koriste rastuće nejednakosti kako bi na njima profitirale, uništavajući zajednice, porodice i zdravlje svih, borba protiv siromaštva podrazumeva i borbu protiv promovisanja kockanja kao igre i razonode. 

Solidarna kuhinja je prošle nedelje podelila 443 obroka pasulja, bolonjeza i vege đuveča, kao i dezert uz nedeljni ručak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top