Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 2. avgust 2023.

U prethodnom periodu naš region pogodila je serija oluja praćena gradom, ekstremno snažnim vetrovima, pljuskovima i grmljavinom. Iako su oluje uobičajene za leto, njihov intenzitet i posledice su ove godine razlog za zabrinutost. Klimatolozi ove vremenske nepogode nazivaju “superćelijskim olujama” koje se javljaju kada hladna vazdušna masa pogodi pregrejanu zemlju – posebno u gradovima.
Superćelijske oluje su najopasniji oblici oluja i mogu proizvesti intenzivne vrtloge, uključujući dugotrajne i snažne tornade, kao i veliku gradonosnu kišu. Ukratko, ovakve razorne oluje nisu bezopasni “letnji pljuskovi” već predstavljaju direktne i razorne posledice ubrzane urbanizacije i klimatskih promena.
U moru senzacionalističkih naslova, kvazi dokaza i teorija zavere koji su se proteklih nedelja mogli pronaći u domaćim medijima, našlo se i nekoliko preporuka za ponašanje u slučaju oluje. Naime, stručnjaci savetuju da se od oluje treba skloniti na bezbedno, daleko od izvora struje i vode. Ukoliko se osoba nađe napolju, potrebno je da se kloni drveća, nadstrešnjica i drugih oblika zaštite od kiše.
Međutim, i mediji i meteorolozi zaboravljaju na ljude u situaciji siromaštva i beskućništva, kao i na stanovnike neformalnih naselja. Budući da dugoročna rešenja zahtevaju sistemske promene tretmana beskućnika i siromašnih u Srbiji, Solidarna kuhinja se zalaže za kratkoročnu pomoć svake vrste – od širenja upozorenja o nadolazećim olujama i saveta za održavanje bezbednosti, preko podele kabanica i suve odeće, do pružanja prve pomoći, informisanja o prihvatnim centrima i otvaranja javnih institucija za potrebe privremenog zaklona.
Klimatske promene, a sa njima i superćelijske oluje, su posledica dugogodišnjeg ugrožavanja i eksploatacije prirode, dok su siromaštvo i beskućništvo posledica su dugogodišnjeg zanemarijavanja i eksploatacije ljudi. Iako nakon kiše ugledamo dugu, klimatske promene i siromaštvo, u kapitalističkom sistemu, ipak neće nestati preko noći.
Iz tog razloga Solidarna kuhinja nastavlja da radi na pripremi i podeli toplih obroka, uprkos svim vremenskim nepogodama. Prethodne nedelje podelili smo čak 889 obroka sočiva, pasulja i boranije!
Solidarnost, a ne milostinja!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top