Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 20. jun 2022.

Već nekoliko godina unazad Srbija se nalazi na vrhu liste po najnepriuštivijim stanovima u Evropi. U 2021. za kupovinu stana u Srbiji bilo je potrebno u proseku izdvojiti 15,2 bruto godišnje zarade. Poređenja  radi, za stan iste kvadrature u Hrvatskoj je potrebno izdvojiti 8,1 a u Irskoj 3,1 godišnju zaradu. Konstantni rast cena kvadrata i stambena kriza čiji smo svedoci nisu rezultat ubrzanog ekonomskog rasta, već kulminacija decenija ideološke i ekonomske promocije privatne nauštrb drugih oblika svojine.

Prema analizi Ministarstva za građevinarstvo iz 2017. godine svega 10% stanovnika Srbije u mogućnosti je da kupi stan. Za sve ostale jedina nada su nasleđivanje, bespravna gradnja ili večno podstanarstvo. Oni koji nemaju šta da naslede, koji nemaju zemlju na kojoj mogu da grade i kojima banke ne odobravaju kredite nikada neće moći samostalno da dođu do krova nad glavom. Rast cena stanova ne prati rast prihoda – a naivna ideja da će tržište sve samoregulisati još jednom se pokazala neodrživom.

Stambeni krediti i kupovina stanova pod ovakvim tržišnim uslovima ne mogu zadovoljiti rastuće potrebe. Zato različite “mere” u vidu povoljnih kamatnih stopa, olakšica za kupovinu stanova u novogradnji, priuštivih stanova za pripadnike vojske i policije ne dopiru do onih kojima su zapravo potrebne. Ove “olakšice” put do stana olakšavaju samo onima koji već mogu da ga kupe – dok ostalih 90% ljudi uzalud čeka neka bolja vremena, a banke i investitori kamaraju profit. Zato rešenje stambene krize ne leži u zaduživanju, već u neprofitnim i nespekulativnim modelima stanogradnje, izmeni tržišno orijentisanih stambenih politika, uvećanju javnog stambenog fonda i razvoju programa stambene podrške.

Tek će radikalna promena dominantne ekonomske logike doneti uslove za adekvatan, siguran i  svima priuštiv krov nad glavom.

Do tada, ostaje samo da zajedno gradimo solidarne mreže podrške i potrudimo se da niko ne bude gladan i bez krova nad glavom. Tokom prethodne nedelje naša mreža aktivistkinja i aktivista skuvala je i podelila 480 obroka pasulja, sočiva, paste sa sirom i mesnih narezaka. U nedelju smo se posle ručka zasladili vanilicama.

               

 

4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top