Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 25. jul 2022.

Uslovi u kojima rade fizički radnici uglavnom su jako loši, ali postaju ekstremni leti, kada su previsoke temperature – iz godine u godinu beležimo slučajeve radnika koji kolabiraju i umiru od toplotnog udara na poslu. Uslovi rada i visina dozvoljene temperature nisu jasno definisani, a posebno nisu prilagođeni ekstremnom rastu temperatura usled globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Različite države imaju drugačije shvatanje prihvatljive temperature za teško fizičko opterećenje, od 22 stepena u Belgiji, do 36 stepeni u susednoj Crnoj Gori.

Najugroženiji su građevinci i poljoprivrednici, ali i sve veći broj onih koji rade kao dostavljači na biciklama. Vlada Srbije je izdala „smernice“ prema kojima bi gazde trebalo da zaštite radnike i radnice da ne budu izloženi suncu i imaju češće pauze i kraće smene. Takođe, neophodne su klimatizovane prostorije u koje se mogu skloniti od vrućine i zračenja, veće količine vode, sokova, kao i voće i povrće.

Jasno je da država nema interes da vrši kontrole, pa je život radnika ponovo stavljen u ruke vlasnika firmi koji teže jedino profitu i kojima zdravlje i bezbednost radnika i radnica i njihova dobrobit nisu na prvom mestu. U zemlji u kojoj se radnici svakodnevno povređuju ili čak i stradaju zbog nebrige šefova za njihovu bezbednost na radu, opravdana je bojazan da preporuke neće biti ispoštovane jer oni koji su na vlasti na povrede na radu gledaju kao na nužno zlo. Treba imati u vidu da su radnici na najtežim poslovima retko kada u mogućnosti da pored drugih troškova pokriju i okrepljenje i zaštitu od tropskih vrućina.

Evropska konferederacija sindikata pozvala je Evropsku komisiju da zaštiti radnike direktivom o maksimalnim radnim temperaturama nakon što su prošle nedelje u Španiji dva radnika kolabirala i umrla od toplotnog udara.

Sindikati navode da rizik od nesreća na radnom mestu poraste i do sedam procenata kada temperatura pređe 30, odnosno između 10 i 15 % kada temperatura pređe 38 stepeni.

Mnogo onih koji dolaze po ručak Solidarne kuhinje upravo su žrtve nebrigegazda i države. Na primer, zbog povrede na radu, postali “radno nesposobni”, nakon čega su brzo izgubili i mogućnost da plaćaju krov nad glavom i račune, što je dalje vodilo do toga da se nađu jako teškoj situaciji. 

 

 

 

 

Solidarna kuhinja je prethodne nedelje podelila 487 obroka krompir paprikaša sa junetinom, pilava sa piletinom i kuskusa sa kari piletinom, kajsijama i blanširanim bademima, a zasladili smo se štrudlicama sa smokvama.

Solidarnost, a ne milostinja!

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top