Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 29. april 2023.

Klimatske promene su jedan od najvećih problema današnjice, koje dotiču sve ljude, ali i uopšte život na planeti. Nepogode koje smo nekada smatrali retkim su sve učestaliji, a posledice se osećaju širom sveta. Nedavni događaji su nam to opet pokazali: mart je bio drugi najtopliji od kad beležimo temperature, a onda nas je iznenadio sneg u aprilu.
Ovakve promene izazivaju velike probleme za biljke i životinje, a dugoročno mogu dovesti do nepovratnih posledica za našu planetu. Svako od nas takođe oseća njihov negativan utisak.
Zagađenje i globalno zagrevanje imaju direktne fizičke posledice, poput ekstremnih vremenskih nepogoda, uragana, suša, poplava, i požara. Takođe štete našem zdravlju, kroz povećanu izloženost zagađenom vazduhu, širenje zaraznih bolesti, i pojavu alergija. Njihove psihološke posledice uključuju stres, beznađe, i nedostatak vere u budućnost.
Klimatske promene takođe imaju ekonomske posledice. Utiču na poljoprivredu, prehrambenu industriju, građevinarstvo, i vode do gubitka poslova, smanjenja prihoda i rasta siromaštva.
Zaštita životne sredine zahteva globalni i lokalni angažman. Često se radi o zaštiti specifičnih područja, kao što su reke, šume, livade ili plaže koje su ugrožene zbog aktivnosti industrije ili neodrživih praksi, i tu solidarni ljudi igraju ključnu ulogu. Glas naroda takođe treba da služi kao protivteža interesu kapitala da eksploatiše planetu radi profita.
Neophodno je da se pripremimo za neizbežne posledice klimatskih promena koje se već dešavaju. Važno je naglasiti da su siromašni i ranjivi slojevi društva najviše pogođeni klimatskim promenama, zbog čega je važno da solidarno ustanemo protiv eksploatacije planete, ali i za jednake uslove života.
U tom duhu, Solidarna kuhinja radi punom parom na podizanju svesti i pružanja konkretne podrške najugroženijima. U prethodnoj nedelji podelili smo 739 obroka pasulja, boranije i veganskog karija.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top