Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 29. decembar 2022.

Radnici komapnije Ziđin Koper u Boru su ove nedelje održali protest zahtevajući zaključenje kolektivnog ugovora i povećanje plata za 14,3 odsto. U odgovoru na novi pravilnik o radu koji je uprava kompanije predložila, radnici zameraju i na odnosu poslovodstva prema invalidima rada, ali i uslovima rada sindikata.

Nakon neuspešnih pregovora održanih u ponedeljak, radnici su odlučili da stupe u protest. Sindikati navode da novi pravilnik o radu umanjuje njihova prava, kao i da kompanija tako izbegava da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta. Predloženo povećanje od 5.000 dinara svakako ne bi imalo veliki uticaj na materijalno stanje radnika i radnica u državi, koje je već na udaru zbog trenutnih poskuljenja i inflacije. Tako, štiteći svoje interese, kompanija stavlja radnike u još goru poziciju. Iako su prošle godine potpisali da niko ne može jednostrano da promeni bilo koju odredbu pravilnika, dogodilo se suprotno, kada je kompanija potpuno zanemarila interese radnika.

Rad Ziđin Kopera do sada nije išao glatko–kompanija je samo ove godine pet puta osuđivana za izvođenje radova bez odgovarajuće dokumentacije, građenje bez procene uticaja na životnu sredinu, kao i zagađenje reke Mali Pek. Prethodne godine, kompanija je kažnjena i zbog zagađivanja vazduha u Boru. Iako bi to trebalo da nam poruči da se poslovanje Ziđin Kopera prati i kontroliše, kazne su svakog puta iznosile manje od zakonskog minimuma, omogućivši kompaniji da sa svojim lošim praksama nastavi bez većih prepreka. Ovogodišnji pritisci i fizički napadi na aktiviste koji su pokušavali da spreče nezakonito miniranje planine Starice su samo doprineli nepoverenju u poslovanje i planove kompanije, a podrška koju predstavnici vlasti svesrdno pružaju Ziđin Koperu je ubedila radnike da u ovoj borbi imaju podršku samo jedni drugih.

Radnici Ziđina su svesni da će izvući deblji kraj ukoliko se ujedinjeno ne suprotstave odlukama koje kompanija donosi po svom nahođenju, i navode da od protesta neće odustati. Solidarna kuhinja u potpunosti podržava borbu radnika u Boru, jer jedino solidarno i pritiskom odozdo radnici i radnice širom zemlje mogu napraviti pritisak i izboriti se za svoja prava.

Prethodne nedelje podelili smo 511 porcija pasulja, boranije, čilija sa mesom i 75 konzervi narezaka. Pored kuvanog jela i kolača, u nedelju smo podelili i preko 200 higijenskih paketa.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top