Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 4. jul 2022.

Solidarno sa učenicima i studentima!
Najavljeno je poskupljenje smeštaja u učeničkim i studentskim domovima, kao i cene obroka u menzama. Naime, ručak će studente sada koštati 120 umesto dosadašnjih 72 dinara, dok će za sobu u domu biti potrebno izdvojiti 2.790 dinara umesto 1.860.
Važno je naglasiti momenat u kome dolazi do porasta cena — kirije, računi i cene namirnica rastu svakodnevno, dok sigurnost zaposlenja opada. Sve više studenata mora da radi da bi priuštili život u univerzitetskim gradovima, čak i uz državnu pomoć oko smeštaja i prehrane.
Mesta u domovima nema dovoljno za sve studente i sistem pravi konkurenciju među njima, a mesta ima samo za studente sa najboljim uspehom, dok istraživanja pokazuju da upravo deca iz bogatijih porodica imaju veće izglede da se bolje rangiraju. Treba imati u vidu da studenti zbog nedostatka novca postaju prevremeni radnici i upadaju u začarani krug u kome je budžet na studijama sve nedostižniji, a život i studije bez njega praktično nemogući. Akademski uspeh postaje privilegija najbogatijih koji mogu da se posvete školovanju, bez da brinu o tome da li će imati novca za hranu i krov nad glavom.
Beogradski studenti već govore o protestima, jer postaje sve jasnije da imaju samo jedni druge. Solidarna Kuhinja podržava svaku borbu protiv mera koje ograničavaju dostupnost obrazovanja čineći ga tako privilegijom najbogatijih umesto da služi za razvoj svih i društva u celini.
Ove nedelje smo podelili 470 obroka u Beogradu — na meniju su bili pasulj, bolonjeze, čili, i više od 200 domaćih kolača.
Solidarnost, a ne milostinja!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top