Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 8. mart 2023.

Srećan Osmi mart solidarnim saborkinjama, radnicama i ženama!

Danas je dan kada slavimo snagu kolektivne akcije i solidarnosti žena u borbi za ravnopravno društvo bez eksploatacije i ugnjetavanja. Ove godine praznik žena pada samo nekoliko dana posle vesti da je Danka Ranković, radnica fabrike Leoni u Kraljevu, preminula nakon zadobijene povrede na radu i upozorava nas da borba za dostojanstvene uslove rada i dalje traje.

Radnice i radnici ove fabrike žale se na pritisak tokom rada i smene od po 10 sati. Takođe, problem predstavlja to što rukovodstvo fabrike ne proverava zdravstveno stanje radnika, kojima je potrebna i posebna dozvola za odlazak u toalet. Prošle godine je u krugu fabrike otvorena ambulanta, a  čak se razmatra uvođenje druge smene. Mediji su pisali i o tome da su česte i posete Hitne pomoći, dopunjujući sliku o fabrici u kojoj su najjeftiniji resurs njeni zaposleni. Umesto da se radi na prevenciji i smanjivanju tereta i opsega posla koji uništava zdravstveno stanje radnica i radnika, kompaniji je bitna isključivo zarada, a ljudski životi se tretiraju kao potrošna roba u cilju sticanja profita.

Žene su početkom prošlog veka izborile pravo glasa, ali nam je jasno da ravnopravnost polova i dalje nije postignuta. Borba za dostojanstven život je istovremeno i borba protiv sistema koji nas sve ugnjetava, ali je neophodno prepoznati različite stvarnosti sa kojima se susreću različite demografije. To što danas neka od nas može postati i premijerka države za sve ostale žene ne znači apsolutno ništa, jer sistemi eksploatacije opstaju bez obzira na pol ugnjetavača. U kapitalizmu smo ugnjetavani bez obzira na pol, i protiv njega moramo se boriti solidarno, rame uz rame, kao saborkinje i saborci. Unutar ovakvog sistema, moramo imati svest o dvostrukoj potlačenosti žena, koje su eksploatisane ne samo kao radnice, već i kao žrtve patrijarhalnih odnosa u društvu. Prepoznavanje tereta koji pada na žene, poput neplaćenog ženskog rada, brige o deci i starijima i reproduktivnog rada je neizostavno u borbi za solidarno društvo, bez hijerarhije i eksploatacije. 

Broj ljudi koji dolaze po hranu na punkt Solidarne kuhinje i dalje raste, pa smo tako prošle nedelje podelili čak 601 obrok sočiva, boranije sa piletinom, falafela i mesnih narezaka.

Solidarnost, a ne milostinja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top