Solidarna kuhinja: Nedeljni izveštaj, 8. oktobar 2022.

Širom sveta 3. oktobar se obeležava kao Svetski dan doma. Članovi Solidarne kuhinje taj dan su proveli zajedno sa drugarima iz Krova nad glavom i bivšim radnicima Trudbenika kojima preti izbacivanje na ulicu. 

Građevinsko preduzeće Trudbenik je opljačkano u jednoj od najvećih privatizacijskih afera. Radnici ovog preduzeća su tada izgubili poslove, a godinama im preti i oduzimanje krova nad glavom, iako su dali sve od sebe da spreče pljačku i da sačuvaju radna mesta: tokom 2009. i 2010. godine vodili su jedan od najupornijih i najtragičnijih štrajkova i protesta koje pamti istorija privatizacijske pljačke. Uprkos požrtvovanosti i solidarnosti izgubili su pre svega svoje preduzeće i radna mesta, a potom su u stečaju Trudbenika prodati i njihovi domovi, koje su izgradili od svojih izdvajanja za stambeni fond preduzeća. Iako je pravda na njihovoj strani, izvršiteljska kancelarija Mirjane Dimitrijević danas pokušava da ih izbaci iz njihovih domova, prodatih da bi se namirio dug iz privatizacijske pljačke protiv koje su se radnici godinama borili.

Prilikom obeležavanja Svetskog dana doma, Združena akcija Krov nad glavom predstavila je tužbu koju su stanari Trudbenikovog samačkog hotela podneli protiv države i prikazali su dokumentarni film o štrajku radnika Trudbenika “Od minus 18 do plus 30” iz 2010. godine, kao i kratki dokumentarni film “Iseljenje” o prinudnim iseljenjima stanara Trudbenikovog objekta iz 2016. godine. Nakon projekcije i tribine, učestvovali smo u razgovoru sa bivšim radnicima Trudbenika o tome kako se možemo povezati u daljoj borbi.

        

Prethodne nedelje podelili smo 495 obroka graška, pilava i čilija, kao i mesnih narezaka, a u nedelju su se uz obrok delili i kolači.

Solidarnost, ne milostinja!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top